2021-05-10 08:30:12• hírek • Refszatmar.eu

Csodálatos templom közelít felszentelése felé Túrterebes-hegyen

„Erős torony az Úr neve, odafut az igaz, és védelmet talál.” – írja a Példabeszédek könyve 18. fejezetének 10. verse. Csodálatos, megnyugtató tájakon járva a Túr mentén erre az Igére is utalva magaslik ki Túrterebes-hegy református temploma, mely már egy megvalósuló álma a maroknyi közösségnek.

Király Lajos esperes és Rácz Ervin sajtóreferens, az utóbbi időben szokásos, nem hivatalos gyülekezetlátogatása az egyházmegye egyetlen épülő temploma felé vette az irányt. Csatlakozott a látogatókhoz Pataki Csaba Szatmár megye tanácsának elnöke. Kala Noémi túrterebesi és Túrterebes-hegyi lelkésznő, valamint férje Gáti Tibor kisbányi lelkipásztor várta a vendégeket.



2016-ban indult el a templom építése, akkor még a tervezéssel, egy évre rá pedig látható eredményekkel. Az alig 37 lelkes, de lelkes gyülekezet pályázatokat nyerve a kultuszminisztériumtól, (összesen 284500 lej értékben) a gyülekezeti tagok és más gyülekezetek segítségével kezdte el építteteni a templomot.

2020. július 26-án tartották meg az első istentiszteletet benne. Ekkor még nem voltak meg a padok, melyeket ősszel szereltek be. Egy szószék vagy pulpitus, harang, feljáró a haranghoz, valamint a csatornázás hiányzik még ahhoz, hogy a felszentelési ünnepséget meg tudják szervezni, hálát adva Istennek a templom építéséért.



Tudni kell, hogy felekezeti hovatartozást illetően sok vegyes család van a községben, összehangolt ökumenikus közösségben, szeretettel eljárnak egymás templomába. Reformátusok mellett római- és görögkatolikus hívek is szívesen érkeznek az istentiszteletekre. Túrterebesen mindhárom felekezet istentisztelete fél 11-kor kezdődik, Túrterebes-hegyen 12 órakor, úrvacsoraosztáskor pedig fél órával később. Többször előfordul, hogy vegyes családok együtt, akik fél 11 órakor a katolikus misékre mentek, még felmennek a hegyi református istentiszteletre is, nyomatékosabban megszentelve az Úr napját. Példamutató, mint ahogy az is, hogy mifelénk nem rombolják, hanem építik és felelősen vigyázzák Isten hajlékait.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: